Bułeczki Cynamonowe – przepis Nigella Lawson

Bułeczki Cynamonowe – przepis  Nigella Lawson 

CIASTO:

600g mąki pszennej1501434_887915981241903_1386492130776971045_o

100g cukru (ja stosowałam damerara)

1/2 łyżeczki soli

45g drożdży świeżych

100g niesolonego masła

400ml mleka (ja stosowałam 3,2%)

2 jajka

MASA:

150g miękkiego niesolonego masła10923608_887915927908575_1394029472910885981_n

150g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

1 jajko, rozmącone, do posmarowania bułeczek

Rozgrzej piekarnik do 230 C.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Roztop masło i wlej je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami, a następnie zalej płynem sypkie składniki. Wymieszaj, a gdy składniki się połączą, zagnieć ciasto ręczni albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformuj kulę z ciasta, włóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj plastikową folią i odstaw mniej więcej na 25 minut, żeby wyrosło.

Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm. Zmieszaj składniki wypełnienia w małej misce (masło roztopiłam) i rozsmaruj maślano−cynamonową masę na dużym prostokącie z ciasta. Postaraj się pokryć całą powierzchnię. Zroluj krótszy bok ciasta. Pokrój wałek na plastry o grubości 2 cm. Rozłóż je rzędami na blasze. Posmaruj je jajkiem (ja dodatkowo posypałam brązowym cukrem zmieszanym z ziarnami wanilii i cynamonem) i odstaw na 15 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miękkie i puszyste.

Wstaw blachę do piekarnika i piecz bułeczki 20−25 minut (ja piekłam max 18-20 minut, po 10 minutach przykryłam je folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekły), aż urosną i będą złocisto−brązowe. Przełóż je z blachy na metalową kratkę niech lekko przestygną. Najlepiej jeść jeszcze na ciepło. Można je mrozić, super sprawdzają się jako szybka przekąska, wystarczy na chwilkę wstawić do ciepłego piekarnika.

Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s